Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. "Απόψε τρώμε... στο σκοτάδι"

Μια ξεχωριστή εμπειρία θα ζήσουν όσοι παραβρεθούν στα «άφωτα δείπνα» που διοργανώνει το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών της Θεσσαλονίκης στις 4-5 Δεκέμβρη. Η Σχολή Τυφλών θα μεταμορφωθεί σε ένα «σκοτεινό» εστιατόριο, στο οποίο δεν θα υπάρχει ίχνος φωτός. Ο στόχος είναι να φωτιστεί η συνείδηση των βλέποντων «πελατών» ως προς τις δυνατότητες των ατόμων με προβλήματα όρασης. Για την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση μίλησε στο tvxs η διευθύντρια του Ιδρύματος, Μ. Μαυροπούλου.


Συνέντευξη στη Δέσποινα Γερασιμίδου

Η Σχολή Τυφλών μετατρέπεται σε εστιατόριο για δύο μέρες;
Ναι, ακριβώς. Οργανώνουμε για το Σάββατο και την Κυριακή, 4 και 5 Δεκεμβρίου μία εκδήλωση που την έχουμε ονομάσει «Άφωτο δείπνο - απόψε τρώμε στο σκοτάδι». Κάνουμε πειραματικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη λειτουργία του γνωστού σε παγκόσμιο επίπεδο «dinner in the dark». Αυτό το δείπνο στο σκοτάδι σχετίζεται με την ανάπτυξη της γευσιγνωσίας σε ένα απόλυτα σκοτεινό περιβάλλον, την εξοικείωση με την τυφλότητα και τη συνειδητοποίηση, ότι οι μερικώς βλέποντες ή ολικά τυφλοί μπορούν εφάμιλλα και ισότιμα με μας να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αυτού του είδους.


Τα τυφλά παιδιά θα συμμετέχουν ενεργά σε όλη αυτή τη διαδικασία;
Βεβαίως. Αυτά θα υποδεχτούν τους καλεσμένους, θα τους πάρουν παραγγελία και θα τους σερβίρουν ένα πλήρες gourmet γεύμα μαγειρεμένο από τους σεφ του Ginger Oil. Ουσιαστικά θα αντιστραφούν οι ρόλοι και για δύο βράδια οι ίδιοι οι τυφλοί θα κάνουν τους τεχνικούς συνοδείας σε βλέποντες. Κι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ευελπιστούμε να μείνουν στους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Εκτός από το γευστικό και διασκεδαστικό κομμάτι, θέλουμε μέσα από την βιωματική εμπειρία να γνωρίσει ο κόσμος, πώς προσεγγίζει καλύτερα έναν άνθρωπο με πρόβλημα όρασης, πώς τον πιάνει, τι του λέει κλπ. Και τις περισσότερες φορές μαθαίνουμε καλύτερα, όταν περνάμε κι εμείς μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Στο τέλος της κάθε βραδιάς θα τους οδηγήσουν έξω, όπου θα τους προτρέψουν να μοιραστούν, όσοι θέλουν, τις εμπειρίες τους, σαν ένα είδος ανταλλαγής αυτής της βιωματικής εμπειρίας και των συναισθημάτων που τους δημιούργησε αυτή και να γράψουν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο εντυπώσεων. Οι καλεσμένοι μας δε θα φύγουν με άδεια χέρια από αυτή την ξεχωριστή βραδιά στη Σχολή Τυφλών. Θα κρατάνε στα χέρια τους ένα δίπλωμα συμμετοχής, καθώς και το αλφάβητο Braille. Είναι πολύ σημαντικό για μας να διαδώσουμε το αλφάβητο αυτό, το οποίο θεωρούμε, ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον πολιτισμικά, γιατί αποτελεί έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, ένα άλλο κανάλι επικοινωνίας.


Ένας τυφλός πόσο ανεπτυγμένη έχει την αίσθηση της γεύσης;
Εξ αντανακλάσεως της έλλειψης της αίσθησης της όρασης, έχει πολύ έντονα ανεπτυγμένες όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις. Μπορεί όχι ισάξια, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό σίγουρα αναπτύσσεται πάρα πολύ η ακοή, η οποία τους βοηθάει στον προσανατολισμό. Αυτό μάλιστα θα δουλευτεί πολύ και με τους βλέποντες που θα είναι στο απόλυτο σκοτάδι, γιατί ουσιαστικά η μόνη τους επαφή με το σερβιτόρο θα είναι ο θόρυβος, η ομιλία, οι ήχοι και η ψηλάφηση που θα κάνουν πάνω στο τραπέζι, η ακοή δηλαδή και η αφή.
Πάντως ο τυφλός σε κάθε περίπτωση έχει πολύ πιο έντονη τη αίσθηση της γεύσης απ’ ότι έχουν οι βλέποντες πολύ απλά, γιατί δεν έχει καμία «αίσθηση» του πως είναι εξωτερικά αυτό, το οποίο τρώει. Το φαντάζεται όμως μέσα στο μυαλό του σαν σχήμα, πολλές φορές συνδυάζει τις διάφορες γεύσεις μεταξύ τους ή δίνει συναίσθημα στις γεύσεις, πράγματα που συνήθως οι βλέποντες δεν τα κάνουμε. Ένας τυφλός, για παράδειγμα, μπορεί να συνδυάζει ένα ξινό ή ένα γλυκό φαγητό με την ευφορία ή την ψυχική ανάταση, κάτι το οποίο σε μας περνάει συνήθως απαρατήρητο μέσα στην καθημερινότητα και μόνο, όταν βρεθούμε σ’ ένα πάρα πολύ ωραίο, ρομαντικό ίσως περιβάλλον, θα πούμε στο τέλος «τι ωραία πέρασα απόψε».

Δηλαδή εγώ… στο περίπου θα κόψω το κρέας;
Ναι... και στο κάτω κάτω μπορεί ο οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή να αφήσει το μαχαιροπίρουνο στην άκρη και να δοκιμάσει να φάει με τα χέρια... δε θα είναι ορατό από κανέναν. Πολλές φορές μέσα στο σκοτάδι απελευθερωνόμαστε.

Και από πού προέκυψε αυτή η ιδέα;
Λένε, ότι προέκυψε από κάποιον Αμερικάνο τυφλό, ο οποίος καλούσε κάθε Κυριακή σε ανάλογες συνθήκες τους οικείους του για να τους κάνει τον τραπέζι και να τους μυήσει στο απόλυτο σκοτάδι, στον δικό του δηλαδή κόσμο, τον κόσμο της τυφλότητας. Έτσι μπόρεσαν εκείνοι να τον καταλάβουν καλύτερα. Αυτή η ιδέα αναπτύχθηκε αργότερα επιχειρηματικά. Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μία πολύ μεγάλη άνθιση τέτοιων εστιατορίων, τα οποία αποτελούν πλέον αλυσίδα και είναι γνωστά με την επωνυμία “Dinner in the Dark” ή “Dans le Noir” σε πρωτεύουσες, όπως η Νέα Υόρκη, η Μόσχα, η Μπανγκόγκ, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο κ.ά.

Ευελπιστείτε να το συνεχίσετε;
Ναι, όσο αφορά στην απασχόληση των παιδιών θέλουμε να μπει σε μηνιαία βάση. Είναι και ένα καλό έσοδο για να γίνουν κάποιες ανακατασκευές του οικοτροφείου ή να αγοραστούν διάφορα εξαρτήματα βοηθητικά για την καθημερινότητα των παιδιών. Αλλά γιατί όχι να δούμε και την προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης και διεξόδου κάποιων παιδιών που τους αρέσει η μαζική εστίαση και θα μπορούσαν να το κάνουν επαγγελματικά; Και στα παραδείγματα του εξωτερικού, που ανέφερα πριν, εργάζονται τυφλά παιδιά και πληρώνονται κανονικά και ισότιμα με τους βλέποντες.

Δηλαδή αποκλείεται να δουλέψει σε ένα τέτοιο μέρος ένας άνθρωπος με όραση;
Όχι, δεν αποκλείεται. Μπορούν να δουλέψουν βλέποντες, φορώντας ειδικές κάμερες που μπορούν να διακρίνουν στο σκοτάδι, αλλά συνήθως προτιμώνται τυφλά άτομα και μάλιστα ολικά τυφλά άτομα, γιατί είναι πολύ πιο εξοικειωμένα με το χώρο και όλα αυτά, τα οποία συνεπάγονται το απόλυτο σκοτάδι.

Θα "πέσει" πολύ… άγγιγμα και λέρωμα (γέλια). Πρέπει να φέρουμε κάτι μαζί μας;
Όχι. Την καλή σας διάθεση. Για όλα τα υπόλοιπα θα φροντίσουμε εμείς. Θα δώσουμε εμείς ό,τι χρειάζεται για να μη λερωθείτε, θα έχουμε πάρα πολλές πετσέτες και τα παιδιά θα είναι εκεί συνέχεια για να βοηθούν.

Info
Ώρα προσέλευσης 20:00
Διεύθυνση Βασιλίσσης Όλγας 32
Τηλ. επικοινωνίας 2310-830095

Για να δείτε το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στο tvxs πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου